Veel mensen laten een website maken in het CMS (content management systeem) van WordPress. Dit is een gebruiksvriendelijk systeem met talloze mogelijkheden. Wat bijvoorbeeld erg handig is aan WordPress, is het aantal plugins waarmee je jouw website kunt uitbreiden.

 

Wat zijn plugins?

Plugins kun je vergelijken met apps. Met een plugin voeg je mogelijkheden toe aan jouw website. Je hebt bijvoorbeeld plugins voor social media, seo, afbeeldingen te verkleinen etc. Zoek je voor het eerst tussen de plugins dan zul je zien dat je ontzettend veel keuze hebt. Erg fijn natuurlijk, maar ook lastig om erachter te komen welke plugins nou echt handig zijn voor jouw website. Om je op weg te helpen geef ik je 5 tips van (gratis) plugins die je kunt gebruiken bij een WordPress website. Handig als je sinds kort een website hebt!

 

5 handige plugins voor jouw WordPress website

 1. Jetpack

  Een handige plugin met diverse mogelijkheden. Ik gebruik voornamelijk ‘Akismet’ voor de beveiliging van mijn websites tegen hackers en spam. Maar je kunt Jetpack bijvoorbeeld ook gebruiken om te zien welke plugins je moet bijwerken en om buttons toe te voegen waarmee jouw blogposts kunnen worden geliked of gedeeld.

 2. Google Analytics

  Voor een uitgebreid overzicht van jouw statistieken kun je uiteraard gewoon inloggen in Google Analytics. Maar als toevoeging raad ik je de Google Analytics plugin aan. Deze kun je koppelen aan jouw Google Analytics account. Op die manier kun je in WordPress de statistieken van jouw website zien. Als je deze plugin in het dashboard zet dan heb je een snel en goed overzicht van de statistieken. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers jouw website vandaag hebben bezocht, wat de meest bezochte pagina’s zijn en via welke kanalen bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen. Deze gegevens kun je zien voor vandaag of gisteren, maar ook voor een langere periode, bijvoorbeeld de afgelopen 7 of 30 dagen.

 3. Yoast SEO

  Door gebruik te maken van SEO (zoekmachine-optimalisatie) optimaliseer je jouw website voor mensen die zoekmachines gebruiken. Deze plugin is erg handig voor het gebruik van SEO voor jouw pagina’s en eventueel blogposts. Met deze plugin kun je namelijk per pagina en bericht (blogpost) de SEO instellen. Ook krijg je tips over wat je nog zou kunnen aanpassen. Ik zou deze tips overigens niet te strikt opvolgen maar meer zien als advies.

 4. Insert Headers and Footers

  Soms zijn er kleine dingen die je wilt aanpassen, zoals bijvoorbeeld de tekst die je onderaan jouw website kunt vinden. Vaak is dit een link naar WordPress en het thema dat is gebruikt. Ik raad je aan om de CSS van de website (de code) niet aan te passen. Je kunt veel beter een plugin hiervoor gebruiken. Er zijn veel plugins hiervoor te vinden. Ik gebruik op dit moment alleen de plugin ‘Insert Headers and Footers’ om bijvoorbeeld de footer (de tekst onderaan de website) aan te passen.

 5. MailChimp for WordPress

  Wil je nieuwsbrieven gaan versturen? Dan is Mailchimp een fijn programma om mee te werken. Met deze plugin koppel je jouw account aan de website. Op die manier kun je een link op de website plaatsen waar mensen zich voor de nieuwsbrief kunnen inschrijven. Ook kun je hier zien hoeveel mensen zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief.

 

Hopelijk zitten er bruikbare tips voor jou tussen! Ik adviseer je om een aantal handige plugins te gebruiken maar vooral niet teveel. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw website trager wordt.

Wil je een professionele website in WordPress laten maken? Bekijk hier wat ik voor je kan doen of neem contact met mij op.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

┬ę Londal Digital 2018 | Kvk 64003558